Regelmatig wordt er in een boerderijwinkel samengewerkt met mensen die een achterstand tot de arbeidsmarkt of maatschappij hebben. Deze achterstand kan het gevolg zijn van een handicap, dementie of psychische problemen. Nederland kent inmiddels meer dan 1250 zorgboerderijen, veelal met een eigen winkel(tje). De veilige omgeving en het kleinschalige karakter van een boerderij is voor veel mensen een opstapje naar een zinvolle dagbesteding. Het werken in een moestuin, verzorgen van dieren, rapen van eieren, bedienen op een boerderijterras of klanten helpen in de winkel is slechts een kleine greep uit de werkzaamheden die gedaan worden op een zorgboerderij. 

Tuintje in mijn hart

Een mooi voorbeeld van zo'n boerderij is de locatie in het Brabantse Vlijmen met hun boerderijwinkel Vers van den Akker. Hier wonen en werken jongeren die buiten de reguliere jeugdzorg vallen en beter tot hun recht komen in een vertrouwde huiselijke omgeving. De boerderij biedt zowel dagbesteding, als woongelegenheid voor een aantal jongeren.
Om kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen leveren, is de boerderij aangesloten bij stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid. De SZZ streeft naar samenwerking, belangenbehartiging en een professioneel zorgaanbod. Zij ondersteunt hiermee tientallen zorgboerderijen in het zuiden van ons land.

Eén van de dagbestedingsmogelijkheden op de Locatie is werken in de Vriendentuin. Dit is de moestuin van de boerderij waar jongeren en vrijwilligers als vrienden onder elkaar groente en fruit kweken. Om direct te verkopen of om er eerst jam, chutney en sap van te maken voordat het in de schappen van de boerderijwinkel VersvandenAkker komt. De vruchtbare grond rond de boerderij brengt een keur aan producten voort zoals noten, bessen, bramen, rozenbottels en allerlei groentes. De seizoensgroentes kun je los in de winkel kopen maar ook als onderdeel van een groentepakket, bestaande uit 4 groentes voor twee personen voor slechts €10,-. Naar wens uit te breiden met meer groentes of voor meerdere personen.

Ben je geïnteresseerd in een abonnement op zo'n pakket, dan kun je contact opnemen met tuinvriend Arend Joosten (mob/whatsapp: 06-50580685 of  arend.1joosten@gmail.com ). Arend heeft zich toegelegd op tuinieren met behulp van effectieve micro-organismen, wat een positieve invloed heeft op de bodemkwaliteit en onkruid of ongedierte terugdringt. Deze manier van bodembewerking licht Arend graag toe tijdens een rondleiding of workshop.

Avondje uit

Wanneer het je leuk lijkt om onder het genot van een hapje en drankje nieuwe mensen te ontmoeten, dan kun je je opgeven voor de Aanschuiftafel. Dit evenement wordt met regelmaat georganiseerd op de boerderij en er wordt gekookt met verse groente uit de Vriendentuin. Misschien voel je je wel eens eenzaam, heb je behoefte aan andere gespreksstof of ben je gewoon nieuwsgierig naar de verhalen van andere mensen, dan is de Aanschuiftafel hét uitstapje voor jou. Gezellig en gezond, wat wil je nog meer. 

De volgende data kun je alvast noteren:
Maandag 30 mei / 27 juni / 25 juli / 29 aug / 26 sept 2022, van 19.00 tot 21.30 uur, voor slechts 7.50 euro p.p.

Voor meer info en om je op te geven kun je mailen naar Bernadette delocatie@zorgboerenzuid.nl

Openingstijden

Boerderijwinkel Vers van den Akker is elke woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10:00 tot 14:00 uur
voor de verkoop van o.a.
melk 
honing
chutney
sap
vele soorten groenten
(ook vergeten groenten)
eieren
vlees